Docent : Cees Reijner
Gastvrouw : Fien Kollau, tel.nr. 06 19 92 77 35
Prijs : € 69,00, incl. koffie/thee
De Opstand in de Nederlanden (1568-1648), bij velen beter bekend als de Tachtigjarige Oorlog, legde de basis voor onze huidige Nederlandse staat.
Tijdens deze cursus zal worden stil gestaan bij de bijzondere voorgeschiedenis van de Opstand: hoe de Bourgondiërs en de Spaanse Habsburgers de Nederlanden vormden en wat de oorzaken waren van het felle verzet tegen de rechtmatige Spaanse koning.
Aandacht is er voor de religieuze en politieke strijd in de Nederlanden, die uiteindelijk zou leiden tot de opkomst van de Republiek van de Verenigde Nederlanden. De jonge Republiek werd in de zeventiende eeuw (ook de Gouden Eeuw genoemd) een politieke en economische grootmacht.
Niet alleen mannen speelden een belangrijke rol in deze boeiende geschiedenis. Invloedrijke en sterke vrouwen droegen bij aan de vorming van de Nederlanden, zoals Maria van Bourgondië, de Spaanse aartshertogin Isabella en Amalia van Solms.
Tijdens de cursus zal Cees Reijner de volgende onderwerpen behandelen:
Deel 1: Hoe de Bourgondiërs en de (Spaanse) Habsburgers (Koninkrijk Spanje) de Nederlanden vormden.
Deel 2: De Opstand in de Nederlanden en de komst van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1568-1648).
Deel 3: De invloedrijke politieke rol van sterke vrouwen in de Nederlanden: van Maria van Bourgondië tot Isabella van Spanje (Aartshertogin van de Spaanse Nederlanden).
Deel 4: De ‘Gouden Eeuw’ en de teloorgang van de Republiek (1600-1795).
Inschrijven