Gastvrouw: Mia Velthuijsen, tel.: 06 10 82 60 63
Docent: Cees Hollenberg
Kosten: € 30,00
1. De familie Bach.
Een oud geslacht uit Thüringen waar iedereen die Bach heette iets had met muziek. We luisteren naar muziek van ooms en neven, en zonen van de grote Bach, maar vooral naar de geniale klanken van Johann Sebastiaan Bach zelf.
2. Bartók en Kodaly.
De twee Hongaarse vrienden trokken door Hongarije en Roemenië om volksmuziek op te nemen en te noteren. Die volksmuziek bleef de inspiratiebron voor hun composities.
Kodaly nog enigszins traditioneel, maar Bartók krijgt, mede door zijn verblijf in Amerika, een totaal andere en eigenzinnige stijl.
3. Scandinavische muziek.
De Noorse Edvard Grieg is als Romanticus zeer geïnspireerd door de Noorse volksmuziek en de Noorse literatuur (o.a. Hendrik Ibsens Peer Gynt).
De Fin Jean Sibelius is de held van Finland in verband met de onafhankelijkheidsstrijd tegen Rusland. (Zijn Finlandia is zelfs het volkslied geworden). Vooral het weerbarstige landschap is duidelijk te horen in zijn symfonische werken.
4. Drie keer Stabat Mater.
Meer dan 100 componisten hebben zich laten inspireren door dit Middeleeuwse gedicht, gaande over de Moeder Gods in haar smart om haar gekruisigde Zoon. Uiteraard komt een gedeelte uit de compositie van Pergolesi aan bod, maar even zo ontroerend mooi is de versie van Joseph Haydn voor solisten, koor en orkest. Ook is het interessant om het polyfone werk van Josquin de Prés te horen.