Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen
       

Verhalen, sagen en legenden... uit de natuur

vrijdag 31 januari 2020

 
Tijd
14:00 tot 16:00 uur
Locatie
Postelse Hoeve
 

Gastvrouw:               Ans van de Loo

  sagen-en-legenden

 

 

Spreker: Rini Kerstens

Veel natuurverschijnselen stellen ons ook in onze tijd nog voor vraagtekens. In het verdere verleden waren ze aanleiding voor uiteenlopende verhalen, allemaal pogingen om die gebeurtenissen te verklaren of ze in ieder geval een plaats te geven.

Diverse planten en dieren hebben bijzondere namen. Die zijn dikwijls ontstaan omdat ze er in de ogen van mensen vreemd en angstaanjagend uitzagen, zomaar ineens verschenen of zich alleen maar op bepaalde plekken vertoonden. Daarentegen waren er ook organismen met een allerliefst voorkomen. Ook dat, dacht men, moest een reden hebben.

Al die natuurverschijnselen en die bijzonder ogende planten en dieren zijn de kern van uiteenlopende sagen en legenden. Soms in een sprookjesachtige sfeer, dan weer duidelijk getuigend van de vrezende afhankelijkheid van de mens voor delen van de schepping. Elementen uit geloof en bijgeloof omgeven die verhalen.

Het zijn allemaal vertelsels die ons nu een glimlach ontlokken. Het aardige van die verhalen is ook dat we met andere ogen naar die natuurverschijnselen, planten- en diersoorten gaan kijken. Bepaalde details vallen ineens op en zeggen in het verband van zo’n sage of legende iets. Ze vertellen ons niet alleen over de verbondenheid van de mens met de natuur in de tijd dat de verschillende verhalen ontstonden, maar richten onze blik nu op uiteenlopende natuurverschijnselen. Ze laten ons met andere ogen kijken.

 

 

 

 

LID WORDEN

Klik op de link hieronder en vul het aanmeldformulier in.

Lid worden